نمایش محتوای وب
مهندسی عمران- مهندسی سازه
مهندسی عمران- مهندسی زلزله
مهندسی عمران- مهندسی آب و سازه های هیدرولیکی
معرفی گرایش های مهندسی عمران
گرایش سازه:
هدف دوره کارشناسي ارشدسازه تربيت افرادي است که داراي توانايي و مهارت جهت طراحي و نظارت بر پروژه هاي تخصصي در زمينه سازه و داراي توان تحقيقاتي جهت حل مسائل در اين زمينه ميباشند. اين پروژه هاي تخصصي ميتواند شامل ساختمانهاي بلند و ساختمانهاي کوتاه نسبتاً پيچيده ، ساختمانهاي صنعتي ، برجهاي سيلوها، سازههاي آبي ماند بندها و سدها و مخازن ذخيره آب ، بندرسازي و پلهاي بزرگ و تونلها و نظير آن باشد.فارغ التحصيلان اين رشته ميتوانند در مجموعههاي مهندسين مشاوره سازه ، معماري، موسسات صنعتي ، وزارتخانهها ، سازمانهاي مسئول اجراي طرحهاي عمراني، راه و ترابري و ... فعاليت نمايند.
گرایش زلزله:
در اين گرايش از مهندسي عمران نيروهاي وارد بر سازه در اثر وقوع زلزله کاملاً تحليلها ميشود و براساس اين تحليل ، سازههايي جهت مقابله با اين نيروي ناشناخته طراحي ميشوند به همين جهت يک مهندس زلزله ميتواند در مورد پروژههاي خاص و مهم ، دخالت زيادي در امر طراحي داشته باشند دو طرح جديدي از چگونگي اعمال بار بر سازه ارائه نمايند. اين مهارتها پس از پروژههاي مطالعه رفتار لرزهاي سازههاي مختلف ، مطالعه رفتار ديناميکي اتصالات گوناگون ، مطالعه خواص مکانيک مصالح تحت بارهاي ديناميک و ... بدست ميآيد.
گرایش آب و سازه های هیدرولیکی:
کارشناسی ارشد آب و سازههای هیدرولیکی یکی از گرایشهای کارشناسی ارشد عمران است که در زمینه تحلیل و طراحی سازههایی که به نوعی با آب سروکار داشته و در ساختمانهای هیدرولیکی بهکار برده میشوند، فعالیت دارد. در واقع اين گرايش ترکیبی از گرایشهای سازه و آب میباشد.این گرايش همچنین با مباحث مطرح شده در هر دو موضوع مهندسی محیط زیست وبهداشت نیز ارتباط دارد. البته همانطور که عنوان شد، تأکید بیشتر این گرایش بر روی طراحی و محاسبهسازههای مرتبط با آب میباشد و مطالعات هیدرولوژیکی چندان در حیطه مباحث این گرایش نیست.
اگر بخواهیم صادقانه در مورد این گرایش اظهار نظر کنیم، باید بگوییم که مهندسی آب و سازههای هیدرولیکی گرایشی است کاملاً ابتکاری که نظیر آن را فقط میتوان در کشور هلند یافت؛ چرا که یکی از چالشهای پیش رو برای دولتمردان هلندی حفظ تمامیت ارضی کشور در مقابل بالا آمدن سطح آب دریا است. اما ضرورت این گرایش در ایران با توجه به رشد جمعیت و نگرش تازهای که در سالهای اخیر به استفادۀ بهینه از آبهای کشور، در جهت تأمین آب آشامیدنی صورت گرفته و نیز تمرکز توجه بر امور مربوط به سدسازی، کاملاً مشهود است و همین موضوع نیاز به وجود متخصصین در زمینههای مختلف و نیز در سطوح مختلف صنعتِ آب را پررنگتر میسازد.
مهندسین عمران، از گرایش آب و سازههای هیدرولیکی به مارماهی تعبیر میکنند. اما چرا مارماهی؟ پاسخ این پرسش بسیار روشن است. با انتخاب این گرایش، يک مهندس عمران توانایی پیدا میکند که هم کارهای سازهای انجام دهد و هم کارهای آبی، از جمله وارد شدن به بحثهای منابع آب که خاص رشتههای آب و محیط زیست است. اما واقعیت چیزیست کاملاً متفاوت و تلخ. چرا که در واقع يک مهندس سازههای هیدرولیکی در هیچ یک از گرایشهای فوق نمیتواند به چنان تبحری دست یابد که دیگران دست مییابند. لذا در موقعیتهای کاری قطعاً پلهای پایینتر از مهندسان سازهای و آبی خواهد بود.
با اینکه نباید از نکات فوق به هنگام انتخاب این گرایش غافل شد، اما روی هم رفته کارشناسی ارشد سازههای هیدرولیکی گرایشی است که يک مهندس عمران همانند همان مارماهی در آن آزاد است و قابلیت انعطاف دارد. این خود حسن بسیار بزرگی است در سیستم بسته آموزشی ایران! برای مثال دانشجویان این گرایش امکان انتخاب درسهای اصلی گرایش سازه، زلزله و آب یا حتی محیط زیست را جهت دروس اختیاری دارند.